Skip to main content
Uncategorized

Zo weet je wie er voortaan in Vlaanderen een huurherstelling moet betalen…

Tussen huurders en verhuurders rijst wel eens discussie over wie een bepaalde huurherstelling moet betalen. Maar wist je dat er voor huurpanden die in het Vlaamse gewest gelegen zijn voortaan een lijst bestaat die aangeeft wie welke herstelling moet (laten) doen?

Op 19 december ll werd in het Belgisch Staatsblad een lijst gepubliceerd waarin staat welke huurherstellingen een huurder moet doen. De lijst geeft ook een aantal onderhoudswerkzaamheden aan die ten laste van de huurder zijn.

Zowel binnen als buiten

De lijst geeft zowel werken aan die binnen als buiten de woning moeten gebeuren. Zo staat er voor wat betreft de tuin onder andere in dat de huurder bomen en struiken moet snoeien en moet voorkomen dat buitenkranen bevriezen. De huurder moet verder bv. de verwarmingsketel periodiek laten reinigen en lekkende kranen laten herstellen, tenzij de kraan volledig moet worden vervangen. Hij moet ook bv. de vlotter van een lekkend toilet vervangen tenzij die niet toegankelijk is.

Afwijken kan … in het voordeel van de huurder

Als verhuurder kan je met je huurder overeenkomen dat jij een bepaalde kost (die eigenlijk voor je huurder is) toch op jou neemt. Omgekeerd kan dit niet. Een kost die jij als verhuurder moet betalen kan je dus niet afwentelen op je huurder.

Geef een handleiding

Geef als verhuurder een handleiding aan je huurder van de technische installaties die een specifiek onderhoud vergen (denk daarbij bv. maar aan een warmtepomp, aan domotica, …). Je huurder is dan verplicht die zaken te onderhouden volgens de instructies van de fabrikant.

Bron: Immo Vlan – Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)